vrijdag 8 maart 2019

Auto voor de maand Maart 2019

Hallo,

Nu het weer bijna Lente is vind ik het weer leuk om weer eens iets te plaatsen over een Oldtimer auto uit tijdperk III.

Dit maal is de keuze gevallen op een kleine Engelse sportauto van het merk Austin Healey model Spritte. Persoonlijk vind ik dit een van de leukste  Engelse betaalbare oldtimers. Met zijn 1300 cc motor heeft deze leuke Engelse sportauto genoeg vermogen om lekker mee te rijden door de heuvels of bergen in Oosterijk.


Der Austin-Healey Sprite ist ein Roadster der britischen Automobilmarke Austin-Healey. Der Sprite wurde 1958 von der British Motor Corporation vorgestellt und in vier Modellserienbis 1971 gebaut. In dieser Zeit entstanden 129.347 Exemplare. Das Design stammte von Donald Mitchell Healey. Viele Bauteile wurden von anderen Modellen übernommen. Der Motor entstammte der von 1951 bis 1990 gebauten A-Serie der BMC. Dies diente der Kostenreduzierung, der Sprite kostete bei seiner Veröffentlichung £ 669.[1]

Die Serie Mark I hatte wegen der Anordnung der Scheinwerfer in Europa den Spitznamen „Frogeye“ ("Froschauge"), in den USA „Bugeye“. Motor und Getriebe stammten vom Austin A35, Lenkung und Bremsen vom Morris Minor. Bei einem Hubraum von 948 cm³ leistete der Motor 43 bhp (brake horse power) (44 PS) (32 KW)- 5300/min. In einem Test aus dem Jahr 1958 erreichte der Wagen eine Höchstgeschwindigkeit von 133,4 km/h.

Einen Großteil der Bekanntheit erlangte er durch die Rallye-Fahrerin Pat Moss, eine der ersten ernstzunehmenden Frauen im Motorsport, Schwester von Stirling Moss und Ehefrau von Saab-Rallye-Legende Erik Carlsson, die den von ihr gefahrenen Werkswagen mit dem Spitznamen „The Pig“ („Das Schwein“) versah. Grund für diese Bezeichnung ist sein unberechenbares Fahrverhalten, besonders die auch von Profis nur schwer zu beherrschende Neigung zum Ausbrechen des Hecks. Viele der ohnehin in geringer Stückzahl produzierten Healeys fanden so ihr frühes Ende, denn die artgerechte Nutzung des Wagens verlangt eine erfahrene und kundige Hand, einen sensiblen Gasfuß und ein geübtes
















Bij de productie borduurde men voort op het succes van de Austin Seven en had men als doel voor ogen om deze auto voor het budget van Jan de Arbeider betaalbaar te maken. In 1958 werd de Austin Healey Sprite MkI door de fabrikant British Motor Corporation (BMC) op de markt gebracht. Om de kosten zo veel mogelijk te drukken werd voor deze auto een reeds bestaand iets opgevoerd motorblok uit de Austin "A" serie als krachtbron gebruikt.
De Sprite was oorspronkelijk ontworpen door constructeurs van de Donald Healey Motor Company die de rechten echter aan BMC doorverkochten.
Vanwege zijn kenmerkende uiterlijk met de bol uitspringende koplampen heeft de Austin Healey Sprite de bijnamen Frogeye of Bugeye gekregen. Eigenlijk wilde men het model met klapbare koplampen uitbrengen maar vanwege de extra productiekosten zag men hiervan af en werden de koplampen vast bevestigd waarmee ze de auto zijn eigen identiteit gaven. 
Ook de Italiaanse fabrikant Innocenti maakte de Sprite in licentie (1961 tm 1968). Hiervoor gebruikte men wel het oude standaard productiechassis maar met een herontworpen carrosserie. Deze auto's werden als Innocenti 950 en 1100 Spider op de markt gebracht met de volgende motorspecificaties. 
  • Innocenti 950. 1961–1964. 948 cc, 46 pk bij 6000 rpm en 72 Nm bij 3000 rpm
  • Innocenti 1100. 1962–1964. 1098 cc, 56 pk bij 5500 rpm en 84 Nm bij 3250 rpm

De gehele carrosserie aan de voorzijde bestond uit één stuk en kon naar achter geopend worden om zo de toegang te verkrijgen tot de motor. De motor, een 43 pk leverende 948 ccwas opgevoerd met 2 SU carburateurs en samen met het stuurhuis en de vering afkomstig uit de Austin A35 of de Morris Minor 1000 modellen die ook door BMC werden gemaakt. 
De vering aan de voorzijde bestond uit gewone spiraalveren met armschokbrekers. De vering aan de achterzijde bestond uit bladveren met schokbrekers. 
Er waren geen deurknoppen aan de buitenkant, geen zijruiten en ook geen sloten; de deurtjes waren alleen van binnenuit te openen. Een kofferdeksel om in de bagageruimte te komen ontbrak; het reservewiel en de kleine bagageruimte waren alleen bereikbaar nadat de leuningen van de stoeltjes waren verwijderd.
Het chassis en de carrosserie van de Sprite vormden een geheel met de metaalplaten van de bodem en zijkant en was van het zelfdragend type wat veel hoofd- brekens opleverde,daar het een van de eerste open wagens was zonder chassis.
De motor was een 948 cc die 43 pk bij 5200 rpm leverde en kwam uit de Austin "A" serie. In een onafhankelijke testbeschrijving van het Engelse blad "Motor" van 1958 werden als prestaties een topsnelheid van 133 km/h, een acceleratie van 0-100 km/h in 21 seconden en een verbruik van 6,5 liter per 100 km aangegeven. De aanschafkosten van de testauto waren £ 678,= inclusief £ 223,= belasting.
Via fabrieksteams deden BMC Austin Healey Sprites mee met internationale races en rally's. Later deden ook privé ingeschreven Sprites mee; mede door een zeer goede verkrijgbaarheid van goedkope onderdelen.
De early Sprites (productie tot aan maart 1959) zijn uiterlijk te herkennen aan 9 drukknoppen voor de softtop op het frame van de voorruit, de zogeheten 9studs. In april 1959 vervangen door twee drukknoppen en een roede in de softtop. regenwater spatte nogal naar binnen bij hogere snelheden. Daarnaast hebben de early sprites een Astijl in lakkleur en minder bevestigingsschroeven.

Tot zo ver dit kleine stukje geschiedenis over de Austin Healey Spritte gebouwd tot 1960

Geen opmerkingen:

Een reactie posten